Tips voor aanschaf warmtebeeldcamera

Alle thermografische camera's zijn geschikt voor het vastleggen van warmtebeelden en worden geleverd met bijbehorende basissoftware voor het beoordelen en rapporteren van warmtebeelden. Toch zijn er enkele punten waar u op moet letten tijdens het aanschaffen van een camera.

Resolutie en Field of View
De resolutie is een van de belangrijkste kenmerken van een thermografische camera. Het is vrij simpel:

"Des te hoger de resolutie, des te beter de camera geschikt is voor opnamen op grotere afstanden. Daarbij zijn warmtebeelden bij een hogere resolutie veelal scherper dan een lage resolutie."

Deels wordt het beeldmateriaal verduidelijkt door technologieën die het warmtebeeld en de gewone foto in elkaar doen samensmelten, bijvoorbeeld door MSX technologie.

Enkel kijken naar de resolutie is echter niet voldoende. De kijkhoek, ook wel Field of View (FOV) genoemd speelt ook een belangrijke rol. Bij een brede kijkhoek van bijvoorbeeld 45° wordt een groter veld gemeten en getoond dan bij een kijkhoek van 20°.

"Met een brede kijkhoek wordt een groter gebied gemeten en getoond op de warmtebeelden. De pixels worden echter over een groter oppervlak verspreid, waardoor kleinere oppervlakten minder nauwkeurig gemeten en weergegeven worden bij dezelfde afstand tot het object"

Voor u hebben wij in onderstaande tabel de minimale objectgrootte vastgelegd voor een nauwkeurige warmtebeeldopname bij een afstand van 40cm. Hierin zijn de resolutie en beeldhoek meegenomen.

Warmtebeeldcamera  Minimale objectgrootte  
FLIR C222,5mm
FLIR E425,0mm
FLIR E516,5mm
FLIR E612,5mm
FLIR E86,0mm


Het nóg dichterbij maken van warmtebeelden kan de scherpte van het beeld negatief beïnvloeden en de veiligheid in het geding brengen.

Extra's
Naast bovenstaande belangrijke punten kunt u ook kijken naar de aanwezigheid van extra functies zoals wifi of Bluetooth communicatie, spraakopname, in- en uitzoomen, meetpunten aanduiden, metingen vergelijken en beoordelen, etc.